Ik ben hoogsensitief (HSP)
Een hoogsensitief persoon (HSP) is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Het is geen aandoening, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, net zoals de kleur van je ogen. Bij HSP-ers heeft de thalamus, het schakelcentrum van de hersenen, een verlaagde drempel waardoor ze meer prikkels binnen krijgen. Onderzoek toont aan dat 15-20% van de mensen hoogsensitief is. Doe zelf de test en ontdek of ook jij hoogsensitief bent.
Als HSP-er ben je dus gevoeliger voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld. Doordat je een gevoelig zenuwstelsel hebt, merk je dingen op die minder sensitieve personen ontgaan. Zo vang je meer signalen en details op met je zintuigen (ogen, oren, mond, reuk en tast). Ook neem je subtielere nuances waar in bv. de lichaamstaal en stemmingen van anderen. Zo kan je makkelijk emoties van anderen oppikken of aanvoelen wat iemand nodig heeft.
Je hebt bijgevolg ook meer tijd nodig om al die info diepgaand te verwerken. Je kan ook in de valkuil trappen om te veel met anderen bezig te zijn en jezelf te vergeten. Als je de hele dag veel prikkels binnenkrijgt, kun je of extreem druk worden of juist heel teruggetrokken. Je kan ook hooggevoelig reageren op dingen. Sommige HSP-ers hebben moeite met grenzen aangeven of verliezen makkelijk hun energie. HSP-ers die vaak over hun grenzen gaan, ontwikkelen sneller CVS, burn-out, depressie en fibromyalgie.
Hoogsensitief ben je voor het leven. Vele HSP-ers hebben behoefte aan begeleiding om beter te leren omgaan met hun gevoeligheid en hun eigen valkuilen te leren herkennen. Ze hebben als het ware nood aan ‘een handleiding’ en dat is wat de Sensitivity Masterclass biedt. Als je rekening houdt met jouw hoogsensitieve behoeften, dan hoef je als HSP geen last te hebben van hoog-gevoelige reacties. Dan wordt je hoogsensitiviteit een talent en jouw unieke kracht.