Centrum in Balans

Help, ik ben hooggevoelig

Ben je hooggevoelig, dan reageer je vaak erg emotioneel op iets. Je leef dan eigenlijk vanuit je hoofd. Hoe gek dat misschien ook lijkt, maar zo is het wel. Emoties zijn als het ware de overtreffende trap van je gevoel. Hooggevoeligheid is een (over-)emotionele reactie. Het is een antwoord op een teveel aan stress. Plots kan je niets meer verdragen. Je weent om het minste of irriteert je aan alles en iedereen. Je hebt meer angsten dan vroeger.

En op zo een moment, ben je vrijwel zeker niet verbonden met je lichaam. En je bent al helemaal niet accepterend aanwezig. Als je in zo een hevige emotie zit, zit je meestal tegelijk ook in de weerstand. In de weerstand omdat alles in je lijf keihard ‘nee, dit wil ik niet voelen’, roept. Het is een soort alarm van het zenuwstelsel dat afgaat. Het is even te veel geweest. De stress stapelt zich op, je alarm gaat af en je reageert emotioneler.

Dit zien we vaak bij mensen voor én tijdens burn-out of mensen met bepaalde psychische aandoeningen, zoals ADHD en autisme bijvoorbeeld. Onverwerkte trauma’s zijn eveneens oorzaken van hooggevoeligheid. Onverwerkte trauma’s creëren stress. Verwerking van je trauma’s brengt innerlijke rust en daardoor verdwijnt de hooggevoeligheid. Hooggevoelig zijn staat dus los van wel of niet hoogsensitief zijn. Het is iets anders.

Als je zenuwstelsel alarmsignalen geeft, neem die dan serieus. Mensen met psychische aandoeningen zijn gebaat met begeleiding. Burn-out voorkomen is beter dan genezen. Hoog-gevoelige reacties kunnen afnemen met de juiste begeleiding. Tijdens de Sensitivity Masterclass pakken we  ook oude trauma’s aan met veilige methodes die snelle en blijvende resultaten opleveren. Ook zoeken we uit wat je stress geeft en wat je juist energie geeft.

error: