Geweldloze Communicatie
Geweld in communicatie is overal. In het verkeer, tussen partners, op het werk en zelfs in onze innerlijke dialoog. Het komt voor in allerlei vormen. Van de herkenbare agressieve uitbarstingen tot negeren, manipulatie en roddels. Aan (verbaal) geweld ligt een manier van denken ten grondslag, die gebaseerd is op het idee van “goed of fout”. Maar het kan ook anders…
Marshall B. Rosenberg ontwikkelde een werkvorm rond geweldloos communiceren. Deze is gebaseerd op wat er in ons leeft en leidt tot diepgaand contact. Het lijkt eenvoudig, maar sommige uitspraken, reacties van anderen of gedachten maken het moeilijk om je te (blijven) concentreren op dat wat er in jou en de ander leeft. Je gaan al snel in de tegenaanval of sluit je af. Je zit gevangen in interpreteren, verwijten maken, veroordelen, overtuigen, gelijk willen hebben.
Bij Centrum in Balans heeft het model van geweldloos en verbindend communiceren een duidelijke plaats. Door oefeningen rondom waarnemen en voelen, leer je je behoeften (h)erkennen. Ook ontwikkel je de vaardigheid een verzoek te uiten met de aandacht op wat iemand écht wil. Je ontdekt hoe je via taal respectvol met jezelf en anderen kan omgaan.
Geweldloze communicatie begint bij het inzien dat jijzelf reageert op een interpretatie van feiten. Jij bent degene die uit de kringloop van agressie stapt en aangeeft wat deze situatie met je doet en welke noden jij hebt. Geen regeltjes, maar met je intentie het gesprek op een positieve manier te voeren. Belangrijk is dat je toont wie je bent en wat er werkelijk in je omgaat. En dat kan ik je leren.